Sabtu, 25 Jun 2011

DARURAT: APA KATA CHIN PENG

0 ulasan

 
Interview ini dirakam oleh aktivis politik dan seni anak muda generasi kini yang ingin menyingkap sudut sejarah yang telah digelapkan oleh penjajah.

Sabtu, 18 Jun 2011

DARURAT: APA KATA RASHID MAIDIN

0 ulasan
 Video ini adalah sedutan ucapan Rashid Maidin sempena pembukaan tugu kesatria kemerdekaan di Kampung Perdamaian Jaha, Wilayah Yala, Selatan Thailand

Rabu, 15 Jun 2011

DARURAT: APA PENDAPAT PENAJA REJIMEN KE-10

0 ulasan
Abdullah C.D., penaja dan pemimpin Rejimen Ke-10
Kerana perjuangan menentang penjajah British terus berkembang sehingga tidak dapat dikawal lagi, maka pada 18 Jun 1948, penjajah British mengistiharkan undang-undang darurat di seluruh negara. Parti-parti atau pertubuhan-pertubuhan patriotik-demokratik (golongan kiri) semuanya diharamkan. Antaranya PKM, PKMM, PETA, AWAS, BTM, Hizbul Muslimin, New Democratic Youth League (NDYL), Kesatuan-kesatuan buruh dan lain-lain.

Pada 20 Jun 1948, penjajah British melakukan penangkapan secara besar-besaran ke atas kader-kader dan anggota-anggota parti atau pertubuhan-pertubuhan patriotik-demokratik seperti PKM, PKMM dan lain-lain. Di antara mereka ada yang dipenjara, disiksa, dihukum gantung dan dibuang negeri.

Isnin, 6 Jun 2011

MISTERI SEBUAH TUTUP KAWAH

0 ulasan


Tutup kawah ini dipebuat daripada zink alumanium oleh tukang pembuat tin Kompeni Ke-21, Rejimen Ke-10 pada awal tahun 1980-an. Ia digunakan dengan dapur tak berasap buatan gerila. Saban hari ia berkhidmat untuk menyediakan makanan untuk seluruh pasukan.

Pada tahun 1986 Badan Intelijen Bersama telah melancarkan kempen kepung basmi besar-besaran ke atas Rejimen Ke-10 yang berpangkalan di Sukhirin. Pihak musuh telah mendapat maklumat tepat tentang kedudukan pasukan induk Rejimen Ke-10 yang terletak di muara yang mencantumkan dua batang sungai Air Teka yang menjadi pucuk Sungai Saiburi, sungai yang terpanjang di Selatan Thai.

Jumaat, 3 Jun 2011

SUARA HATI SERIKANDI SUNGAI PAHANG

0 ulasan
Siti Mariam Idris (Allayarhamah) seorang puteri Sungai Pahang yang tidak rela melihat tanah airnya diinjak-injak orang Inggeris dengan sesuka hati. Beliau telah menyertai AWAS untuk memperjuangkan kemerdekaan tanah air. Setelah penjajah British mengharamkan AWAS pada tahun 1948, meliau memanggul senjata, bergabung dalam Rejimen Ke-10 untuk meneruskan perjuangan kemerdekaan.Benarkah Rejimen Ke-10 pengganas?
Benarkah Rejimen Ke-10 tidak beragama?
Bagaimanakah soal agama di Rejimen Ke-10?
Sila ikuti penjelasan dari Siti Mariam Idris (Allahyarhamah), seorang kader veteran Rejimen Ke-10.

REJIMEN KE-10 TRM