Ahad, 28 Februari 2010

SYED HUSIN ALI: MASA DEPAN FELDA DAN PENEROKA

0 ulasan
Masa Depan FELDA dan Peneroka (I)

Syed Husin Ali | Feb 25, 2010 12:06:34 pm|http://www.merdekareview.com

Saya mengucapkan berbanyak Terima Kasih kepada pengelola Konvensyen Peneroka Felda yang bersejarah ini kerana memberi peluang kepada saya untuk kemukakan pendapat.

Saya harus mengakui sudah lama tidak membuat kajian atau berinteraksi dengan peneroka-peneroka Felda. Oleh itu, pengetahuan saya terkini mengenai perkembangan lembaga ini dan masalah-masalah yang dihadapi oleh peneroka-peneroka tidak mendalam. Izinkanlah saya memberikan pandangan umum dari jauh.

Sabtu, 27 Februari 2010

ABDULLAH C.D. BERUNDING DENGAN PENYAMUN KUOMINTANG

0 ulasan
Setelah menandatangani perjanjian dengan Rejimen Ke-5 TAJRM, maka pasukan penyamun yang berada di situ tidak mengganggu massa rakyat lagi. Kerana penduduk kampung di kawasan Sungai Perak bahagian selatan menyokong TAJRM, maka mereka juga berlagak sebagai tentera anti-Jepun. Kerja menghubungi pasukan penyamun ini ditugaskan kepada saya bersama dengan seorang Tionghua, kader PKM.

Perbelanjaan hidup penyamun ditanggung oleh Rejimen Ke-5 TAJRM. Mereka dibenarkan mengambil barang-barang makanan dan keperluan harian di sebuah kedai.

Jumaat, 26 Februari 2010

BERITA BERGAMBAR: SAMBUTAN MAULIDUL RASUL DI SUKHIRIN

1 ulasan
Pada 23 Februari, suatu perarakan menyambut Maulidul Rasul dan pertandingan membuat asura telah diadakan di pekan Sukhirin, Wilayah Narathiwat. Setiap masjid atau kampung telah menghantar rombongan ke perarakan tersebut.


rombongan dari Masjid Darul Aman,
Kampung Perdamaian SukhirinRombongan dari berbagai kampung atau masjid di daerah Sukhirin
dalam perarakan menyambut maulidul rasul dan pertandingan membuat asura
di dewan perhimpunan diadakan acara membaca Al-Quran
dan persembahan lagu-lagu nasyid dari sekolah-sekolah tadika

Berbagai bentuk asura dipertandingkanRabu, 24 Februari 2010

CERITA SURIANI BERKENAAN PENYAMUN KUOMINTANG

0 ulasan
Dalam masa pendudukan fasis Jepun, terdapat 100 orang lebih gerombolan penyamun bersenjata yang menggelar dirinya sebagai Pasukan Kuomintang Chiang Kai Shek menduduki kampung-kampung Melayu di sekitar lembah Sungai Perak. Mereka masuk ke kampung-kampung merompak harta benda orang ramai, memaksa orang ramai memberikan bekalan makanan dan mata benda kepada mereka. Setiap hari, mereka makan, minum dan berfoya-foya; mereka juga sentiasa menyeksa dan memukul orang kampung, mencabul kaum wanita dan mengambil anak isteri orang. Menyelesaikan masalah keganasan penyamun demi membela kepentingan orang ramai dan memelihara keselamatan kampung-kampung telah menjadi satu tugas penting Jawatankuasa Kawasan ketika itu.

Selasa, 23 Februari 2010

DEB DAN KELAS KAPITALIS BIROKRAT MELAYU

1 ulasan
DEB telah mencapai matlamat dengan penuh kejayaan. Kejayaan terpentingnya ialah melahirkan kelas kapitalis birokrat Melayu yang menindas dan memeras rakyat pekerja Melayu khasnya dan rakyat pekerja semua kaum amnya. Kalau dulu kita lihat syarikat-syarikat British dan syarikat monopoli asing lainnya menjuarai ekonomi negara kita, tetpi sekarang kita dapat lihat syarikat-syarikat milik kapitalis birokrat Melayu yang bekerjasama dengan kapitalis birokrat bukan Melayu mendominasi ekonomi negara. Dengan itu lahirlah jutawan-jutawan Melayu yang terdiri dari kaum kerabat pemimpin-pemimpin UMNO atau Barisan Nasional.

Sama seperti penjajah British, kelas kapitalis birokrat telah membolot kekayaan negara untuk diagih-agihkan kepada kroni-kroninya sedangkan rakyat pekerja semua kaum tetaplah di jurang kemiskinan.

Isnin, 22 Februari 2010

TAHUN BARU CINA: MENZIARAHI RAKAN SEPERJUANGAN DI SUKHIRIN

1 ulasan
Masyarakat Cina atau Tionghua negara kita telah merayakan TAHUN BARU CINA secara meriah. Bagi bekas perajurit TRM Cina bukan saja merayakan dengan kaum keluarga, tetapi juga dengan rakan seperjuangan yang menetap di kampung-kampung perdamaian di kawasan Selatan Thai.

Pada 17 Februari, serombongan rakan seperjuangan Cina telah berkunjung ke Kampung Perdamaian Sukhirin untuk memberikan kehangatan TAHUN BARU CINA kepada rakan seperjuangan Melayu/ Islam Rejimen Ke-10.

Ahad, 21 Februari 2010

MALAYSIAKINI: RAKYAT DIGANTUNG KES ANWAR - SAIFUL

0 ulasan
Rakyat digantung kes Anwar-Saiful
Hishamuddin Rais Feb 19, 10

(http://www.malaysiakini.com/columns/124659)

Akhirnya perbicaraan Anwar Ibrahim bermula. Perbicaraan ini satu kes ulang buat. Dalam dunia filem, ulang buat bukan sesuatu yang pelik dan menghairankan. Banyak filem yang diulang buat. Pengulangan ini kerana pembuatan pertama dianggap berjaya daripada hasil jualan tiket.

King Kong pertama kali dibuat pada tahun 1933. Filem ini diulang buat pada 1976 dengan minah cun Jassica Lange sebagai kekasih King Kong. Apabila teknologi komputer berkembang, sekali lagi King Kong diulang buat pada 2005.

Sabtu, 20 Februari 2010

RAKAN SEPERJUANGANKU SAUDARA ORANG ASLI

0 ulasan

Sekian lama memendam cita-cita, tibalah saatnya aku mengunjung Kampung Perdamaian Betong di Wilayah Yala. Kampung ini, dihuni oleh bekas perajurit Cina yang juga rakan seperjuangan ku. Sebahagian mereka memang sudah aku kenal kerana pernah berkhidmat di Rejimen Ke-10 manakala sebahagian lagi tidak Kami ke sana dalam satu rombongan mewakili Kampung Perdamaian Sukhirin di upacara pembukaan Muzium sejarah PKM yang dibangunkan oleh kawan-kawan di Kampung perdamaian Betong.

Khamis, 18 Februari 2010

PEMBUKAAN MUZIUM SEJARAH PKM DI KAMPUNG PERDAMAIAN BETONG

0 ulasan
Pada 16 Februari, Kampung Perdamaian Betong atau Kampung Chulabhorn Patana 10 telah mengadakan upacara pembukaan Muzium Sejarah PKM. Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Pegawai Daerah Betong dan pegawai kerajaan berbagai peringkat, rakan seperjuangan dari Malaysia, wakil dari Kampung Perdamaian 1 atau Kampung Chulabhorn Patana 9, wakil Kampung Perdamaian 3 atau Kampung Chulabhorn Patana 11 dan wakil Kampung Perdamaian Sukhirin atau Kampung Chulabhorn Patana 12. Lebih 1,000 orang telah telah menyaksikan upacara yang khidmat itu.

Isnin, 15 Februari 2010

WARGA LUBUK KAWAH TAK RELA JADI ALAT PENJAJAH BRITISH

0 ulasan
Satu keistimewaan yang menonjol dari massa revolusioner Lubuk Kawah ialah pendirian teguh, mengenal jelas mana kawan dan mana lawan. Kaum penjajah berusaha memupuk tali barut atau intelijen dari warga Lubuk Kawah, tapi semuanya gagal. Kerana semua warga tak rela menjadi alatnya, maka penjajah terpaksa mengirim intelijennya (atau disebut sebagai hantu) dari luar. Perisitiwa ini berlaku ketiga warga Lubuk Kawah yang dihalau untuk kedua kalinya dibenarkan pulang ke kampung mereka.

Massa revolusioner Lubuk Kawah mempunyai semangat anti-penjajah yang tinggi dapat mengenal siapa yang menjadi hantu penjajah. Mereka segera melaporkan kepada pasukan gerila jika terdapat hantu yang menyeludup ke kampung mereka. Dengan itu tindakan yang sepatutnya segera diambil.

Ahad, 14 Februari 2010

Statement Solidaritas untuk Perjuangan Kelas Buruh Burma

0 ulasan

Perhimpunan Rakyat Pekerja (Indonesia), Parti Sosialis Malaysia, Singapore Democratic Party, Socialist Alternative (Australia), Konfederasi Kongres Aliansi Serikat Buruh Indonesia, Socialist Workers (Selandia Baru), Socialist Alliance (Australia), Young Democrats (Singapura), Partido ng Manggangawa (Philippine), Congress of South African Trade Unions, Partido Lakas ng Masa (Philippine)

Buruh di pabrik sepatu Taiyi dan pabrik garmen Opal 2 mulai melakukan pemogokan pada hari senin, 8 Februari 2010. Mereka menuntut kenaikan upah mereka yang saat ini sebesar 10.000 Kyat (US$ 10), pengurangan jam kerja dan peraturan mengenai tempat yang bersih untuk makan. Pemogokan dimulai di pabrik garmen Mya Fashion di Zone Industri No 3 di Kabupaten Hlaing Thrayar, Rangoon.

Sabtu, 13 Februari 2010

SELAMAT TAHUN BARU CINA

0 ulasan
kiriman dari sahabat luar negara

KINI DAN SILAM ATAS NAMA BEKAS KOMANDER DAN PERAJURIT REJIMEN KE-10 YANG MENETAP DI SUKHIRIN MENGUCAPKAN SELAMAT TAHUN BARU CINA KEPADA RAKAN SEPERJUANGAN, MASSA REVOLUSIONER DAN SEMUA YANG MENYAMBUT TAHUN BARU INI.

SEMOGA TAHUN BARU AKAN MEMBAWA KEMENANGAN YANG LEBIH BESAR KEPADA PERJUANGAN RAKYAT NEGARA KITA!

Khamis, 11 Februari 2010

WARGA LUBUK KAWAH: GAGAH BERANI DAN PINTAR, TAK TAKUT TALI GANTUNG PENJAJAH

1 ulasan
Massa revolusioner Lubuk Kawah telah mewarisi tradisi mulia perjuangan Datok Bahaman, rela bergalang tanah daripada bertekuk lutut kepada kaum penjajah. Mereka gagah berani dan pintar dihadapan musuh serta mempunyai semangat pengorbanan yang tinggi, tak takut menghadapi seksaan dan tali gantungan musuh. Dua contoh yang menarik boleh dipaparkan di sini.

Suatu pagi waktu subuh, setelah Undang-undang Darurat diisytiharkan, satu kompeni askar penjajah telah datang mengepung rumah-rumah orang ramai di kampung itu, memaksa warga turun dari rumah dan berbaris untuk diperiksa. Dalam peristiwa itu, seorang pemuda revolusioner anggota PKMM telah ditangkap lalu hendak digiring ke penjara.

Rabu, 10 Februari 2010

SOKONGAN TEGUH WARGA LUBUK KAWAH KEPADA REJIMEN KE-10

1 ulasan
Tanpa mendapat sokongan massa, Rejimen Ke-10 tak akan dapat melancarkan perjuangan menentang kaum penjajah British. Walaupun dengan alat persenjataan yang paling rendah mutunya berbanding dengan kekuatan penjajah British yang mendapat sokongan dari Amerika Syarikat, Rejimen Ke-10 dapat melancarkan perjuangan yang menggelora dan menimpakan pukulan yang teruk ke atas penjajah British.

Salah satu syarat pentingnya ialah sokongan kuat massa rakyat. Walaupun kaum penjajah dan talibarut-talibarutnya menggembar gemburkan kononnya Rejimen Ke-10 tidak mendapat sokongan massa rakyat, tetapi kenyataan sebenarnya tidaklah demikian. Rejimen Ke-10 itu sendiri adalah lahir dari massa rakyat terutamanya kaum tani Melayu yang luas dan mendapat sokongan massa rakyat.

Isnin, 8 Februari 2010

KAMPUNG LUBUK KAWAH SEBUAH BASIS MERAH KECIL YANG ULUNG DI DAERAH TEMERLOH

0 ulasan

Pada masa awal Undang-undang Darurat, daerah Temerloh yang luas bertaburan kampung-kampung petani Melayu yang menjadi pangkalan pasukan gerila Rejimen Ke-10. Kampung Lubuk Kawah adalah salah sebuah kampung sedemikian.

Kampung revolusioner ini dipagari oleh hutan yang kecil sahaja. Di sisinya terbentang Sungai Pahang yang mengalir beralun-alun sepanjang tahun. Kebanyakan penduduknya terdiri dari kaum tani miskin dan tani sedang lapisan bawah.

Jumaat, 5 Februari 2010

SERUAN MERDEKA BERKUMANDANG DI ANGKASA TEMERLOH

1 ulasan
Pada bulan April 1948, PETA telah mengadakan kongres kebangsaan selama 3 hari 3 malam di bandar Temerloh dengan dihadiri oleh wakil-wakil berbagai negeri dari seluruh Malaya. Di kemuncaknya, kongres telah memutuskan untuk mengadakan perarakan secara besar-besaran walaupun diharamkan oleh penjajah British. Mencium berita itu, penjajah telah mengarahkan anggota-anggota polisnya dari Betong dan Raub ke Temerloh. Polis-polis itu bersiap sedia dengan benet terhunus dihujung senapang masing-masing untuk menggugat para perwakilan Kongres dan rakyat ramai yang sedang menunggu perarakan dimulakan.

Khamis, 4 Februari 2010

TEMERLOH DILANDA GELOMBANG REVOLUSIONER

0 ulasan

Temerloh telahpun terkenal dengan Perang Bahaman, perang orang Melayu menentang penjajah British yang paling lama dan paling luas sekilnya yang pernah berlaku di negara kita. Secara lahirnya perang itu telah gagal. Akan tetapi perang itu telah mencambahkan benih patriotism revolusioner. Ditilik secara keseluruhan perjuangan rakyat negara kita, Perang Bahaman sebetulnya belum selesai. Dari masa ke masa, dari tahap ke tahap, kita saksikan putera puteri Sungai Pahang sentiasa bangkit silih berganti meneruskan cita-cita angkatan terdahulu untuk sebuah masyarakat yang benar-benar merdeka, bebas, adil dan saksama untuk seluruh rakyat.

Rabu, 3 Februari 2010

ULANGTAHUN RAMPASAN KUASA NEGERI PERAK KEMBALIKAN KUASA KEPADA RAKYAT

0 ulasan

PSM STATEMENT : 3 FEBRUARY 2010 ULANGTAHUN RAMPASAN KUASA NEGERI PERAK KEMBALIKAN KUASA KEPADA RAKYATEsok genap setahun Pakatan Rakyat(PR) di gulingkan di Negeri Perak dan Barisan Nasional (BN) diketuai Najib Razak merampas kuasa dengan cara yang tidak sah dan yang bertentangan dengan aspirasi rakyat dan prinsip demokrasi.

TEMERLOH: SYARAT-SYARAT YANG MEMUNGKINKAN BAGI PENUBUHAN REJIMEN KE-10

2 ulasan
Apakah sebab-sebab yang memungkinkan Temerloh menjadi kawasan basis yang pertama dan sekaligus merupakan buaian bagi lahirnya dan berkembangnya Rejimen Ke-10 TPNM?

Ditinjau dari sudut keperluan perang gerila, Temerloh mempunyai syarat-syarat yang sangat baik sama ada dari segi geografi, penduduk dan lebih-lebih lagi dari segi sejarah yang memungkinkannya menjadi basis pasukan gerila Rejimen Ke-10 TPNM.
adegan Opera Putera Puteri Sungai Pahang: Mengisahkan penderitaan rakyat Temerloh dan pergolak politik sehingga membawa penubuhan Rejimen Ke-10.

Selasa, 2 Februari 2010

UMNO BERSEKONGKOL DENGAN PENJAJAH BRITISH MENENTANG PARTI-PARTI DAN PERTUBUHAN KIRI

1 ulasan

UMNO berjuang untuk kemerdekaan, kemerdekaan dicapai melalui perjuangan UMNO tanpa tumpah darah dan lain-lain menjadi catatan resmi sejarah negara. Setiap kali hari kemerdekaan, kita akan dapat dengar rangkai kata tersebut dilaungkan oleh pemimpin-pemimpin UMNO.

Di sebalik rangkapan tersebut tersimpan seribu rahsia yang mahu diselindung oleh UMNO. Sejarah perjuangan kemerdekaan sebelum tahun 1946 cuba ditutupi, terutamanya Kesatuan Melayu Muda (KMM) yang kemudiannya disambung pula oleh Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) dan organisasi-organisasi politik di bawahnya seperti API, PETA, AWAS, Barisan Tani Malaya, Kesatuan Buruh Melayu, Hizbul Muslimin dan lain-lain.

Isnin, 1 Februari 2010

BERONTAK RANG MUDA - BIJAK MAHASISWA BERTINDAK!!!

0 ulasan

Monday, February 1, 2010
berontak rang muda - bijak mahasiswa bertindak!!!
http://sampahseni.blogspot.com/

Kadang-kadang perubahan datang mendadak, biarpun setidak-tidaknya perubahan telah menampakkan tanda-tandanya - samada diperlekeh atau tak dipedulikan pergerakannya. Enggan menerima hakikat kesementaraan hanya membuktikan kesombongan atau keangkuhan yang bodoh dan membodohkan. Bahawa dalam hukum kesementaraan sejarah, perubahan adalah sesuatu yang tak dapat dielakkan.

PAK ZAMAN, ANGGOTA MARKAS BESAR REJIMEN KE-10

0 ulasan
Profile Kamarulzaman Teh
  • Nama: Kamarulzaman Teh, lebih dikenali sebagai Pak Zaman
  • Tarikh Lahir: Tahun 1920, di Kampung Tanjung Broga, Mukim Sanggang, temerloh, Pahang
  • Keluarga: Anak sulung daripada 5 orang adik beradik, 2 lelaki dan 3 perempuan
  • Pendidikan: Lulus darjah 5 sekolah Melayu, melanjutkan pelajaran hingga standard 7 di sekolah Inggeris Clifford, Kuala Lipis, Pahang. Kemudian lulus Sekolah Pertanian Serdang, Selangor.
  • Pekerjaan: Pada tahun 1940 dan 1941, beliau berkhidmat di Serdang sebagai Malay Agriculture Subordinate (Pegawai Rendah Pertanian).

REJIMEN KE-10 TRM