Pandangan Suluh Rakyat Berkenaan Kemerdekaan


sempena menyambut kemerdekaan


(telah disiarkan oleh Kampung Perdamaian Sukhirin -
Kini Dan Silam pada 5 Ogos 2009)



Mari kita tinjau apa pendapat Suluh Rakyat berkenaan kemerdekaan negara kita.

Kembalikan Kemerdekaan Kepada Yang Hak

dokumen-dokumen yang saya siarkan ini adalah ihsan dari Muzium Sejarah, Kampung Perdamaian Sukhirin dan bantuan seorang bekas perajurit muda Rejimen Ke-10 TRM. Terima kasih diucapkan.

Dicatat oleh M.A. di Rabu, Ogos 05, 2009
Label: Dokumen, Kemerdekaan, PKMRM, Suluh Rakyat
9 ulasan:

Tanpa Nama berkata...
Sudah jelas bahawa pejuangan kemerdekaan yang sebenarnya adalah KMM, PKMM, PKM, API, PETA, AWAS, BATAS, Rejimen Ke-10 dan lain-lain. UMNO melalui naungan penjajah telah merampas hasil kemerdekaan tersebut.

Dol
2009 Ogos 6 00:53

YANG GAMBI berkata...
Salam,

Tanpa Nama mungkin terlalu emosi, rakyat Malaysia tidak menafikan perjuang mereka sebelum merdeka, UMNO memohon kemerdekaan melalui perundingan yang tidak mengorbankan nyawa rakyat, tidak mengheret rakyat bertumpah darah seperti rakyat Indonesia menuntut dari Belanda. Akhirnya Indonesia merdeka melalui Jepun...

Adakah berbaloi pertumpahan darah watan Indonesia, apabila kemeerdekaan tercapai, orang lain yang menyambut kekayaan negara. Watan merempat ke negara jiran, mengadai nyawa dan darah untuk menumpang mencari rezki di negara jiran.....

Maaf kalau kawan terlebih kata..... tetapi itulah hakikatnya. TN terlalu mempersalahkan UMNO, sedarkah kita UMNO memertabatkan bangsa Melayu sehingga ada yang lupa daratan macam TN.
2009 Ogos 6 02:05

Hafiz berkata...
Yang Gambi seorang pencacai UMNO..tgk di blog dia saja dah tahu..no wonder dia ckp UMNO memartabatkan bangsa Melayu..mmg benar UMNO memartabatkan Melayu..memartabatkan Melayu perasuah, Melayu perogol, Melayu perempit, Melayu pembunuh, Melayu pengebom, Melayu penindas, Melayu pencuri, Melayu penakut, Melayu penipu, Melayu pengecut, Melayu pembohong, etc..dan juga Melayu seperti Yang Gambi..Melayu kurang ilmu..
2009 Ogos 6 11:54

tok 4 malaya berkata...
Marikita lihat PERJUANGAN MENENTANG PENJAJAH bermula pada 1511 di Melaka. Kemudian menentang Belanda, Inggeris, Jepun dan Inggeris sekali lagi. UMNO tiada sejarah PERJUANGAN MENENTANG PENJAJAH ! Umno mesra penjajah!!!
2009 Ogos 6 13:02

tok4malaya berkata...
regmen ke10 adalah salah satu komponen perjuangan menentang penjajah
2009 Ogos 6 13:05

Kekacang berkata...
Adalah tidak mustahil, nama dan kuasa diperolehi oleh golongan opportunis @ talam dua muka @ munafik @ pengkhianat. Di mana - mana dunia jarang sangat pejuang sejati mendapat tempat. Golongan pejuang meletakkan perjuangan mereka di atas segala - galanya, tetapi golongan sebaliknya meletakkan kuasa, kekayaan dan pangkat.
Tidak hairan juga di Tanah Melayu berlaku perkara begini, kerana orang Melayu memang terkenal dengan sifat opportunisnya. Kalau tak caya tanya BTN.
2009 Ogos 6 13:15

Selimut Putih berkata...
Kalau tidak salah, pemimpin PKM mengakui bahawa kemerdekaan kita tercapai hasil perjuangan semua golongan rakyat --bukan satu pihak atau satu golongan saja.
Jadi sumbangan UMNO dalam perjuangan kemerdekaan diakui; begitu juga mesti diakui sumbangan golongan kiri, termasuk PKM
2009 Ogos 6 15:53

Herman berkata...
1. Kalau kita benar-benar jujur, kita harus mengakui bahawa perjuangan kemerdekaan telah dilancarkan berbagai aliran ideologi dalam masyarakat kita. Mereka yang terlibat adalah pejuang kemerdekaan sejati.

2. Perjuangan untuk kemerdekaan terus berlangsung. Saat ini, berbagai kaum masyarakat kita telah bangkit. Mereka akan berjuang untuk kemerdekaan penuh tanahair dan membina negara bangsa yang merdeka.

3. Setuju paparan gambar pejuang kemerdekaan tulin oleh Pak Amin.
2009 Ogos 6 16:12

Tanpa Nama berkata...
Saudara Yang Gambi,

Tanpa perjuangan golongan kiri seperti yang saya sebut di atas (dan ada lagi yang tidak tercatat di situ), perundingan untuk kemerdekaan secara tidak bertumpah darah oleh UMNO tidak memberi apa-apa makna.

Kerana perjuangan tersebutlah penjajah British terpaksa memberikan kemerdekaan setengah masak kepada UMNO.

Dol

4 ulasan

Tanpa Nama mod

Sdra mat amin...
Jangan anda bersandiwara mengatakan blog anda disabotaj. Bila saya membuka laman blot mat amin yang pertama itu memang akan keluar This blog is open to invited readers only
http://matamin.blogspot.com/.
Ini bermakna anda sendiri yang menutupnya kepada pembaca. Anda tidak menutup/menamatkan sepenuhnya blog itu, tetapi ianya hanya untuk yang anda jemput saja boleh layari laman blog itu. Jangan lah cuba untuk bermain saikologi dan cuba menyalahkan kerajaan Malaysia sekarang. Cara anda bersaikologi seperti itu sudah lapok.

Anti-pengganas selama-lamanya

Reply

Saudara Tanpa Nama,

1. Saya sendiri sudah tak boleh kontrol blog itu. Beberapa rakan muda yang mahir internet membantu, pun tak dapat juga. Kemudian blog itu berubah "dengan sendirinya". Saya tak menyalah pihak kerajaan, kerana saya tak tahu siapa yang mengerjakannya, tapi siapa yang makan lada dialah yang merasakan pedasnya.

2. Baguslah kalau saudara benar-benar anti-pengganas. Mungkin kalau saudara ada semasa tunjuk perasaan anti-Isa baru-baru ini, saudara akan membantu rakyat yang bertangan hampa dihentam canon water, gas pemedih mata, belantan dan lain-lain.

Salam buat Saudara Anti-pengganas selama-lamanya

Reply
Tanpa Nama mod

ni seorg lagi pecacai umngokk
ko mneyibukk kat sini buat apa
kitorg nk tahu sejarah yg tak terdapat dlm buku sejarah melayu kitaa
asyik2 cerita pasal umngokk
sudah2 laa bro
takann nk suruh umngokk cerita pasal sejarah kemerdekaan tanah melayu ni abiss la semua di tipunyerr
kalo ko boloh jgn fikir orglain boloh mcm ko tahuuu ....

Reply

kepada tanpa nama:

sejarah bukan hanya apa yg tertulis dalam buku teks sejarah sekolah.sejarah adalah peristiwa lepas.jgn jd bodoh utk tidak menerima sejarah semata2 kerana fahaman politik anda.pak amin menceritakan sejarah dengan mengemukakan bukti.bukan hanya tulisan semata.rasa nya anda cukup matang untuk berfikir megenai hal ini.untuk anti pengganas saya sokong pak amin.kalau anda anti pengganas kenapa tidak anda menghentikan tindakan polis yang bertindak kejam terhadap rakyat pada demo anti isa haritu.kata dasar untuk pengganas adalah ganas.adakah penggunaan cotar,gas pemedih mata dan canon water tidak terlalu ganas bagi anda?? kalau anda rasakan tidak, anda patut tukar diri anda kepada pro-pengganas selama-lamanya.

wassalam..

Reply

Categories

Pengikut